Fettsuging er en prosedyre som forbedrer kroppens konturer og form ved å fjerne overflødig fett under huden i spesifikke områder; som regel lår, rumpe, mage, armer og hals/dobbelthake.
I spesielle tilfeller kan fettsuging også benyttes ved fettansamlinger på innsiden av knær eller på ryggen. Fettsuging kan også brukes i kombinasjon med bodylift, bukplastikk, overarmsplastikk og lårplastikk.
Selve fettsugingen utføres gjennom små hudsnitt med tynne kanyler. Først sprøytes det inn en saltvannsblanding for å løse opp fettvevet. Blandingen har dessuten lokalbedøvende virkning og reduserer blødningen i fettvevet. Kanylene er koblet til en undertrykksbeholder, og fettet suges ut i takt med at disse føres frem og tilbake under huden.
Husk at fettsuging ikke er noen form for slankemetode. Overvekt øker risikoen for komplikasjoner, og det er derfor viktig at overvektige pasienter slanker seg før de gjennomgår operasjonen.
Operasjonen tar vanligvis 1-2 timer, avhengig av lokale forhold samt omfanget, og inngrepet foregår vanligvis i full narkose. Mindre fettsuginger kan imidlertid foretas med lokalbedøvelse. Man kan reise hjem allerede samme dag.
Fettsuging er særlig velegnet for personer som ønsker forming av figuren. Mange er misfornøyde med kroppens proporsjoner, eller sliter med uønskede ansamlinger av fett på avgrensede områder. Ofte er det snakk om ikke-overvektige personer.
Fettsuging eller liposkulptur er en prosedyre som går ut på at man kirurgisk fjerner overflødig fett som befinner seg under huden.
Enkelt forklart vil fettcellene som finnes i det aktuelle området fjernes, og da vil de ikke kunne komme tilbake.
Husk likevel på at fettsuging ikke skal betraktes som noen slankemetode. Tvert imot kan overvekt medføre en økt risiko for uønskede komplikasjoner. Er man overvektig bør man derfor slanke seg tilstrekkelig i forkant av inngrepet.
Fettsuging er velegnet for deg som har et ønske om å korrigere eller forme kroppskonturene dine. Mange sliter med fettansamlinger i visse kroppsområder, noe som kan føre til at kroppen får en uharmonisk form.
Om du sliter med å bli kvitt disse fettansamlingene gjennom endring av kosthold eller trening, kan kanskje fettsuging være aktuelt.
Merk deg likevel at fettsuging er noe som tilbys normalvektige, og ikke dem som sliter med fedme eller overvekt. Dersom du har en normal BMI i området 19–27, kan fettsuging være aktuelt.
Sliter du med ekstrem overvekt, er det mer aktuelt å se på kirurgi for overvektige. Dette må altså ikke forveksles med fettsuging.
I de fleste tilfeller er det snakk om å fjerne overflødig fett på mage, hals, hofter, armer, lår, knær eller bryst. Dette kan imidlertid variere. Det er også mange som ønsker fettsuging av rygg, midje og andre områder av kroppen.
Noen ganger ønsker man å fjerne fettet, mens andre ganger er det ønskelig å flytte det fra ett sted på kroppen til et annet. Sistnevnte er for eksempel aktuelt ved bryst- eller rumpeforstørrelse («brasiliansk rumpeløft»).
Det finnes altså mange muligheter. Her er noen av de mest vanlige operasjonene som gjøres med tanke på fettsuging:
Tradisjonelt sett blir fettsuging utført ved hjelp av en kanyle. Denne prosedyren omtales gjerne som tumescens-fettfjerning. Det finnes imidlertid også andre metoder for effektiv fettsuging, der vi bruker vannbasert fettoppløsning.
Når man gjennomgår fettsuging med kanyle, vil man få små 3-4 mm store snitt i huden der kanylene føres inn. En saltvannsblanding vil deretter bli sprøytet inn under huden. Denne sørger for at fettvevet løses opp, begrenser blødninger og har en lokalbedøvende effekt.
Kanylene er tilkoblet en undertrykksbeholder. Denne sørger for at fett suges ut etter hvert som kanylene beveges rundt under huden.
Som regel tar prosedyren rundt 1 til 2 timer, og pasienten kan dra hjem samme dag. Men dette vil naturligvis kunne variere etter inngrepets omfang. Pasienten vil som regel være i full narkose, men det kan være tilstrekkelig med lokalbedøvelse i noen tilfeller.
Fettsuging gir som regel et langvarig og god resultat. Merk deg likevel at resultatet vil kunne avhenge av både hudspenst og -kvalitet. Har man svært dårlig hudkvalitet, kan fettsuging bli frarådet.
Om du sliter med cellulitter kan disse i mange tilfeller forverres av fettsuging. Og hvis du sliter med mye overflødig (løs) hud som følge av vekttap eller lignende, kan det være lurt å fjerne både hud og fett kirurgisk, heller enn gjennom fettsuging.
Pris for fettsuging kan variere mye, og vil blant annet avhenge av hvilke deler av kroppen man ønsker å fettsuge.
Sjekk gjerne Oslo Privatklinikk sin prisliste dersom du ønsker en fullstendig oversikt over pris. Her finner du blant annet prisen for fettsuging av dobbelthake, mage, overarmer og lår.
Oslo Privatklinikk tilbyr fettsuging i Oslo, og kan vise til dyktige og erfarne spesialister som har over 25 års erfaring innen plastisk kirurgi.
Vi har bred kunnskap om fettsuging, og er en av få norske klinikker som kan tilby lipødem-fettsuging.
Du kan besøke oss på klinikken vår som er lokalisert på Majorstuen i Oslo. Kontakt oss i dag for en konsultasjonstime, eller dersom du har noen spørsmål. Vi hører fra deg!
Fettsuging er et inngrep som setter spesifikke krav til pasienten med tanke på forberedelser. Det er viktig at disse anbefalingene følges for at resultatet skal bli så bra som mulig.
La oss se nærmere på hvilke forberedelser som må gjøres før fettsuging kan gjennomføres.
Det aller første som skjer i forbindelse med fettsuging, er at pasienten kommer til konsultasjon hos legen. Dette er som regel en lege som er Spesialist i Plastikkirurgi.
Under konsultasjonen kan du få svar på eventuelle spørsmål, og legen vil informere deg om hvilke muligheter som finnes i ditt tilfelle. Du får informasjon om selve fettsugingen (inngrepet), samt hvilke komplikasjoner som potensielt kan forekomme.
Det er lurt å stille forberedt til konsultasjon, slik at du slipper å føle deg usikker på noe. Ta gjerne med en lapp med spørsmål du ønsker svar på. Mange synes også det er greit å ha med en person de stoler på til konsultasjonen.
Før fettsuging er det også nødvendig at pasienten faster i seks timer. Du kan drikke små mengder vann eller andre tynne væsker ved behov inntil to timer før inngrepet starter. Dette kan for eksempel være aktuelt dersom du har behov for å innta medisiner.
Merk deg også at du ikke skal drikke alkohol etter klokken 20:00 kvelden i forveien. Når det gjelder øvrig kosthold, bør du unngå å spise naturpreparater med blodfortynnende effekt minst to uker før operasjonen. Unngå også tran, vitamin E og hvitløkskapsler.
Det er først og fremst blodfortynnende medisiner som bør unngås i tiden før fettsuging. Du bør slutte med medisiner som dette minst to uker i forveien.
Dersom du røyker bør du stumpe røyken minst fire uker før fettsuging. Merk deg at du også bør unngå å røyke i minst fire uker etter inngrepet. Ellers bør du også unngå andre nikotinholdige preparater, inkludert snus, nikotinplaster og tyggegummi med nikotin.
Samme dag som fettsuging skal utføres, skal du dusje med en desinfiserende såpe (Hibiscrub). Dette gjøres før du ankommer klinikken. Pass på å vaske hele kroppen.
Grunnen til at det er viktig med god hygiene før du kommer til klinikken, er at infeksjonsfaren vil reduseres. Vask gjerne håret ditt kvelden i forveien, og kroppen om morgenen før inngrepet finner sted.
Unngå også å bruke kremer, parfyme eller lignende på huden etter at du har dusjet, og ta på deg tørre, rene klær. Du skal heller ikke ha på deg ringer, øredobber eller andre smykker (gjelder piercing også). Neglene skal være rene, kortklipte og fri for neglelakk.
Pasient må kjøpe kompresjonstøy i forkant av operasjonen, og den må brukes i 8 uker etter operasjonen, de to første ukene både dag og natt. Dette kan for eksempel være hakemaske eller et belte til magen.
Du får informasjon under konsultasjonen om hva slags plagg du eventuelt vil trenge til etter inngrepet.
Bruker du blodfortynnende medisiner må du slutte med disse senest 2 uker før operasjonen.
Enkelte naturpreparater kan ha en blodfortynnende effekt. Det anbefales derfor å slutte med disse så lang tid som mulig, og senest 2 uker før. Det gjelder også E-vitamin, hvitløkskapsler og tran.
Du må slutte å røyke senest 4 uker før, og være røykfri ytterligere 4 uker etter operasjonen. Du må også unnngå andre nikotinholdige preparater som snus, nikotintyggegummi og nikotinplaster i samme periode.
Også i tiden etter fettsuging er det viktig å vite hvordan man skal gå frem. Dette er blant annet nødvendig for at operasjonssår gror som de skal.
La oss se nærmere på hva du må huske på etter operasjonen.
Ring klinikken dersom du har spørsmål etter operasjonen.
Er ikke tillatt 2 uker etter inngrepet.
Du skal holde deg mest mulig i ro og hvile det første døgnet.
Tas som ordinert av kirurgen.
Det er viktig å avtale at noen henter deg hos klinikken etter at du har gjennomgått fettsuging. Vedkommende bør være sammen med deg de første 24 timene etter at du skrives ut fra klinikken.
Det frarådes å kjøre bil selv eller å ta buss alene hjem etter operasjonen. Eventuelt kan du ta taxi hjem til deg selv der du møter noen som kan holde et øye med deg.
I tiden etter fettsuging må man bruke kompresjonsplagg i 8 uker etter operasjonen, de to første dag og natt.
Kompresjonstøy gir en rekke fordeler, noe som inkluderer raskere tilheling av sår, mindre smerte, og færre blødninger. Klærne vil stabilisere og gi støtte der du har blitt operert.
Ettersom fettsuging er av kosmetisk art, vil du ikke få noen sykmelding som følge av inngrepet i seg selv. Det er imidlertid lurt å ta ut feriedager eller lignende, da det er viktig med hvile i tiden etter inngrepet.
Det anbefales å ta det rolig i 2–10 dager etter fettsuging. Hvor lenge du trenger fri fra jobben, vil avhenge av hva slags jobb du har. Samtidig vil operasjonens omfang ha mye å si.
Du bør unngå å trene de første tre ukene etter fettsuging. Etter tre uker kan du så smått begynne med lette treningsøkter.
Først etter seks uker kan du begynne å trene for fullt igjen, med samme intensitet som før inngrepet.
Etter fettsuging er det også viktig at du tar eventuelle medisiner du har fått foreskrevet av legen. Det er for eksempel vanlig å ta smertestillende medisiner i tiden etter operasjonen.
Når det gjelder sting, vil disse vanligvis bli fjernet én uke etter operasjonen.
Etter å ha gjennomgått fettsuging, er det ikke uvanlig at man kjenner på ømhet eller får blåmerker. Det kan imidlertid også oppstå komplikasjoner som er mer alvorlige, i sjeldne tilfeller.
La oss se nærmere på vanlige og sjeldne komplikasjoner etter fettsuging.
En av de mer sjeldne komplikasjonene som kan forekomme etter fettsuging, er blødninger. Man kan for eksempel oppleve større ansamlinger av blod under huden, noe som kan kreve uttømming, reoperasjon eller kompresjon.
Man kan oppleve å få arr som følge av blødninger. Vanligvis vil eventuelle blødningen oppstå relativt kort tid etter operasjonen, og som regel innen noen timer. Du kan da merke at området som har blitt fettsuget hovner opp eller føles smertefullt.
Selv om store blødninger er relativt sjelden, er det ikke uvanlig med småblødninger i underhudsvevet. Dette fører til blåmerker og misfarging av huden, og er helt normalt.
Som regel vil blåmerker forsvinne relativt raskt i løpet av de første ukene etter inngrepet.
I enkelte tilfeller kan det samle seg sårvæske under huden på operasjonsstedet. Væsken kan lett fjernes med en tynn kanyle. Endring i hudfølelse Etter operasjonen vil følesansen ofte endre seg på operasjonsstedet. Den kan være redusert, men også bli helt borte. Noen kan også oppleve at huden blir overfølsom. Følesansen blir vanligvis normal igjen etter noen måneder, men endringen i hudfølelse kan også vedvare.
En annen sjelden komplikasjon etter fettsuging, er infeksjoner. Tegn som kan tyde på at operasjonsområdet er infisert, er hevelse, rødhet, varmefølelse, pulsering og noen ganger feber.
Dersom infeksjoner oppstår er det viktig å ta kontakt med legen. Som regel kan problemet behandles med antibiotika. Kun en sjelden gang vil det være behov får å drenere infeksjonsstedet (om det er mye puss).
Rutinemessig gis antibiotika som infeksjonsforebyggende tiltak før operasjonen. Infeksjoner er således et sjeldent et problem. Skulle det allikevel forekomme, utvikler symptomene seg som regel innenfor den første uken etter operasjon. Infeksjonen viser seg vanligvis ved økende smerter, hevelse og rødme på operasjonsstedet. Man kan også utvikle feber og nedsatt allmenntilstand. Tilstanden behandles med antibiotika.
Det er svært vanlig å oppleve ømhet og smerter i etterkant av fettsuging. Dette vil imidlertid avta nokså fort, og etter et par uker vil du som regel være kvitt smertene.
De fleste kjenner på lette og/eller moderate smerter, og ofte forverres smertene når man er i aktivitet.
Smertestillende medisiner vil bli utlevert på klinikken på operasjonsdagen før du reiser hjem, og du vil få resept på smertestillende dersom du har behov for det
Det er også veldig vanlig med hevelser i etterkant av fettsuging. I de fleste tilfeller vil hevelsene forsvinne innen et par uker, men for noen tar det flere måneder. Så lenge huden er hoven anbefales det å bruke kompresjonsplagg. Det gjelder imidlertid kun det området som er blitt fettsuget og ikke området hvor fettet er injisert.
Det er normalt å oppleve nedsatt følelse i området der fettsuging har blitt utført. Grunnen til dette er at små nerver i operasjonsområdet blir påvirket.
Som regel vil følelsen komme tilbake i løpet av de første månedene, og normalt sett innen et halvt år. For noen kan imidlertid nedsatt følelse være vedvarende.
Når man gjennomgår en operasjon, vil det nesten alltid være en viss risiko for blodpropp. Dette gjelder også ved fettsuging. Som regel vil eventuelle blodpropper dannes i de dype venene i beina.
For å redusere sjansen for blodpropp, anbefaler vi deg å bevege deg jevnlig etter operasjonen. Merk deg at blodpropp forekommer svært sjelden i forbindelse med fettsuging.
For oss er det avgjørende at du føler deg trygg etter operasjonen. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Slik unngår du å være i tvil og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer og forhindre at disse utvikler seg.
Du vil etter operasjonen også bli tildelt flere kontrolltimer ved klinikken for at du som velger å gjennomføre en fettsugingsprosedyre hos oss skal føle deg trygg på forløpet og få svar på eventuelle spørsmål.
Fettsuging | uten MVA / med MVA |
---|---|
Hals (dobbelthake) | 20 000,- / 25 000,- |
Bryst (gynekomasti) | 27 200,- / 34 000,- |
Ryggputer | 21 200,- / 26 500,- |
Mage – hele | 25 600,- / 32 000,- |
Mage – nedre | 20 000,- / 25 000,- |
Midje ("love handles") | 28 000,- / 35 000,- |
Overarmer | 23 200,- / 29 000,- |
Lår – innside | 22 000,- / 27 500,- |
Lår utside – ridebukser | 23 200,- / 29 000,- |
Knær | 18 400,- / 23 000,- |
Pubis/Venusberg | 20 000,- / 25 000,- |
Forming av rumpe (u/fettransplantasjon) | 30 400,- / 38 000,- |
Tilleggsområder | 50 % AVSLAG |
Tillegg for WAL-metode | 5.000,- kr |