Fettransplantasjon

Transplantasjon av fett har blitt utført i lang tid, men har fått mer oppmerksomhet de senere årene. Ved inngrepet gjøres en fettsuging av egnet sted på kroppen, før fettet injiseres på ønsket sted for å oppnå bedre fylde og kontur. Typisk brukes fettransplantasjoner ved bryst- og rumpeforstørrelse samt i ansiktet for å skape mer volum over kinnben og i lepper. Teknikken kan også brukes på furen mellom nesevingen og munnviken samt i områdene rundt øynene.

I tillegg til volumøkende effekt har fettet dessuten vist seg å kunne foryngre huden ved å redusere rynker og fine linjer, og brukes derfor ofte som supplement til ansiktsløft og andre kosmetiske ansiktsprosedyrer.

Fettes tas gjerne fra mage eller lår med fettsugingsteknikk. Deretter renses transplantatet for blod og vevsvæske og injiseres i kroppen igjen. Det gjøres med fine nålespisser. Fettcellene fordeles i små kanaler i mange lag, noe som gjøres for å sikre at de overlever ved å få næring fra omkringliggende vev og blir en del av vevet de injiseres i. Rundt halvparten av fettcellene overlever, og det vil derfor ofte være nødvendig å gjenta behandlingen etter noen måneder for å få sluttresultatet man ønsker.

Fettransplantasjoner utføres som regel i narkose, men dersom det kun gjelder mindre områder kan inngrepet utføres med lokalbedøvelse. Varigheten avhenger av inngrepets omfang, og du kan reise hjem allerede samme dag.

Før operasjonen

Kropp - Fettransplantasjon - Før operasjonen

Faste

Du skal være fastende 6 timer før operasjonen. Det er tillatt å drikke svært små mengder vannn inntil 2 timer før operasjonen, for eksempel for å kunne ta nødvendige medisiner.

Dusjing

På operasjonsdagen skal du dusje før du kommer til klinikken. Du skal vaske hele kroppen og håret med Hibiscrub (desinfiserende såpe).

Blodfortynnende medisiner

Bruker du blodfortynnende medisiner må du slutte med disse senest 2 uker før operasjonen.

Kosthold

Enkelte naturpreparater kan ha en blodfortynnende effekt. Det anbefales derfor å slutte med disse så lang tid som mulig, og senest 2 uker før. Det gjelder også E-vitamin, hvitløkskapsler og tran.

Røyking

Du må slutte å røyke senest 4 uker før, og være røykfri ytterligere 4 uker etter operasjonen. Du må også unnngå andre nikotinholdige preparater som snus, nikotintyggegummi og nikotinplaster i samme periode.

Etter operasjonen

Kropp - Fettransplantasjon - Etter operasjonen

Ring klinikken

Har du spørsmål dagen etter bes du rette henvendelse til klinikken.

Røyking

Røyking er ikke tillatt 4 uker etter inngrepet.

Ro og hvile

Du må holde deg mest mulig i ro og hvile det første døgnet etter inngrepet.

Smertestillende medisiner

Smertestillende medisiner tas som ordinert av kirurgen.

Dusjing

Du kan dusje dagen etter operasjonen.

Sting

Dersom det er sting som skal fjernes gjøres dette vanligvis etter 1 uke.

Kompresjonsplagg

Du må bruke kompresjonsplagg på fettsugingsområdet så lenge operasjonsområdet er hovent eller etter nærmere anvisning fra plastikkirurgen.

Lett trening

Du kan begynne med lett trening etter 3 uker. Trening uten begrensninger kan gjenopptas etter 6 uker.

Komplikasjoner

Kropp - Fettransplantasjon - Komplikasjoner

Blødning

Blant sjeldent forekommende komplikasjoner er blødning en av de vanligste. Blødning oppstår vanligvis i løpet av de første timene etter operasjonen. Området vil hovne opp og kan bli smertefullt. Behandlingen vil vanligvis bestå av kompresjon og noen ganger er det nødvendig med reoperasjon.

Infeksjon

Rutinemessig gis antibiotika som infeksjonsforebyggende tiltak før operasjonen. Infeksjoner er således et sjeldent et problem. Skulle det allikevel forekomme, utvikler symptomene seg som regel innenfor den første uken etter operasjon. Infeksjonen viser seg vanligvis ved økende smerter, hevelse og rødme på operasjonsstedet. Man kan også utvikle feber og nedsatt allmenntilstand. Tilstanden behandles med antibiotika.

Serom

I enkelte tilfeller kan det samle seg sårvæske under huden på operasjonsstedet. Væsken kan lett fjernes med en tynn kanyle. Endring i hudfølelse Etter operasjonen vil følesansen ofte endre seg på operasjonsstedet. Den kan være redusert, men også bli helt borte. Noen kan også oppleve at huden blir overfølsom. Følesansen blir vanligvis normal igjen etter noen måneder, men endringen i hudfølelse kan også vedvare.

Smerter

Operasjonsområdet vil være ømt og man kan ha lette til moderate smerter som kan forverres ved bevegelse. Smertene forsvinner vanligvis i løpet av få dager, men kan hos enkelte pasienter kan vare noe lengre. Smertestillende medisiner vil bli utlevert på klinikken på operasjonsdagen før du reiser hjem, og du vil få resept på smertestillende dersom du har behov for det

Hevelse

Operasjonsområdet vil være hovent etter inngrepet. Vanligvis forsvinner mesteparten av hevelsen i løpet av få uker, men hos enkelte kan det ta måneder før huden blir normal igjen. Så lenge huden er hoven anbefales det å bruke kompresjonsplagg. Det gjelder imidlertid kun det området som er blitt fettsuget og ikke området hvor fettet er injisert.

Blåmerker

Det er ikke uvanlig at det kan oppstå blåmerker på operasjonsstedet. Dette skyldes små blødninger i vevet. Blåmerkene forsvinner spontant i løpet av få uker.

Oppfølgning

Kropp - Fettransplantasjon - Oppfølgning

Ved Oslo Privatklinikk er det avgjørende for oss at du føler deg helt trygg etter operasjonen. Vi oppfordrer deg derfor til også å ta kontakt utenfor avtalte kontroller dersom det er noe du lurer på. Da slipper du å gå rundt å være i tvil og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer og forhindre at de utvikler seg.

Du vil etter operasjonen bli tildelt flere kontrolltimer ved klinikken slik at du føler deg trygg på forløpet og får svar på eventuelle spørsmål.

Har du spørsmål, eller ønsker konsultasjon?
Ta kontakt
Klikk her for priser Bestill konsultasjon
Påkrevd
Påkrevd