Øyelokkoperasjon - Øvre

Med alderen vil huden på øyelokkene miste elastisiteten, og det dannes et hudoverskudd som kan gi både kosmetiske og fysiske plager. Øyelokkene kan føles tunge, og man kan se trøtt ut. Etter hvert kan man også få innskrenket synsfelt, spesielt på sidene og oppover, og man kan få en skyggefornemmelse for øynene. Man kan også få hodepine grunnet kompensatorisk bruk av pannemuskulaturen. 

I enkelte tilfeller kan et tungt øvre øyelokk også skyldes at øyelokksmuskelen har blitt svekket og derfor ikke klarer å løfte øyelokket tilstrekkelig (blepharoptose). Denne tilstanden krever at muskelen strammes uten at man nødvendigvis trenger å fjerne øyelokkshud.

Operasjonen kan kombineres med en nedre øyelokksplastikk for å korrigere overskuddshud og poser under øynene. Rynker bedres ikke ved en øyelokksplastikk, men kan behandles med rynkebehandling eller laser.

Operasjonen har en varighet på rundt én time og foregår i lokalbedøvelse. Du kan reise hjem samme dag.

Før operasjonen

Øyelokkoperasjon - Øvre - Før operasjonen

Faste

Du skal være fastende 6 timer før operasjonen. Det er tillatt å drikke svært små mengder vann inntil 2 timer før operasjonen, for eksempel for å kunne ta nødvendige medisiner.

Blodfortynnende medisiner

Bruker du blodfortynnende medisiner skal du slutte senest 2 uker før operasjonen.

Kosthold

Enkelte naturpreparater kan ha en blodfortynnende effekt. Det anbefales derfor å slutte med disse senest 2 uker før. Det gjelder også E-vitamin, hvitløkskapsler og tran.

Røyking

Du må slutte å røyke senest 2 uker før, og være røykfri ytterligere 2 uker etter operasjonen. Du må også unngå andre nikotinholdige preparater som snus, nikotintyggegummi og nikotinplaster i samme periode.

Etter operasjonen

Øyelokkoperasjon - Øvre - Etter operasjonen

Ring kirurgen

Etter hjemreise kan du ringe direkte til kirurgen som har operert deg det første døgnet ved behov.

Ring klinikken

Har du spørsmål dagen etter bes du rette henvendelse til klinikken.

Røyking

Røyking er ikke tillatt 2 uker etter inngrepet.

Ro og hvile

Du skal holde deg mest mulig i ro og hvile det første døgnet. Unngå å bøye deg fremover og sov med hodet høyt de første dagene.

Smertestillende medisiner

Smertestillende medisiner tas som ordinert av kirurgen.

Sting

Sting fjernes vanligvis etter én uke.

Dusjing

Du kan dusje dagen etter operasjonen, men skal unngå å få vann i ansiktet. Øyeomgivelsene kan vaskes forsiktig når stingene er fjernet.

Kjølemaske

Kjølemaske brukes regelmessig også de første dagene etter øyelokksoperasjonen for å minske hevelse og blodutredelser. Denne anvendes omkring 10 minutter om gangen og legges over øynene med en forende kompress over den skjøre øyelokkshuden. Dette bør gjentas én gang i timen. Hver gang kjølemasken har vært i bruk, legges den i kjøleskapet (ikke i fryseren da dette kan medføre frostskader i huden).

Trening

Du kan begynne med lett trening etter 3 uker. Trening uten begrensninger kan gjenopptas etter 6 uker.

Soling

Du bør unngå soling på arrene det første året.

Komplikasjoner

Øyelokkoperasjon - Øvre - Komplikasjoner

Blødning

Blødning etter en øyelokksplastikk forekommer svært sjelden og oppstår da vanligvis i løpet av de første timene etter operasjonen. Øyelokket vil hovne opp og blod kan bre seg til øyehulen.

Tilstanden krever rask behandling da det kan medføre skade på synsnerven om man ikke reagerer umiddelbart.

 

Infeksjon

Infeksjon etter en øyelokksplastikk er sjelden, men kan forekomme. Skulle det allikevel inntreffe utvikler symptomene seg somregel i løpet av den første uken. Infeksjonen viser seg vanligvis ved økende smerter, hevelse og rødme på operasjonsområdet. Man kan også utvikle feber og nedsatt allmenntilstand. Tilstanden behandles med antibiotika.

 

Smerter

Operasjonsområdet vil være ømt og man kan oppleve lette smerter og lokal sårhet. Smertene forsvinner vanligvis i løpet av få dager, men hos enkelte pasienter kan disse vedvare noe lengre. Smertestillende medisiner vil bli utlevert på klinikken på operasjonsdagen før du reiser hjem.

 

Hevelse

Operasjonsområdet vil være hovent etter inngrepet. Vanligvis forsvinner hevelsen i all vesentlighet i løpet av få uker, men hos enkelte kan det ta måneder før huden blir normal igjen.

 

Blåmerker

Det er ikke uvanlig at det kan oppstå blåmerker på operasjonsområdet. Det skyldes små blødninger i vevet. Blåmerkene forsvinner spontant i løpet av få uker.

Arr

Arrene plasseres slik at de ikke er synlige når øynene er åpne. I begynnelsen vil de være røde og hovne, men over måneder blir de vanligvis gradvis lysere og mykere. Enkelte danner dessverre arr som kan bli mindre pene.

Oppfølgning

Øyelokkoperasjon - Øvre - Oppfølgning

For oss ved Oslo Privatklinikk er det avgjørende at du føler deg helt trygg etter øyelokksoperasjonen.

Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Slik unngår du å være i tvil og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer og forhindre at de utvikler seg.

Du vil etter operasjonen også bli tildelt flere kontrolltimer ved klinikken for at du som velger å gjennomgå en øvre øyelokksplastikk skal føle deg trygg på forløpet og få svar på eventuelle spørsmål.

Har du spørsmål, eller ønsker konsultasjon?
Ta kontakt
Påkrevd
Påkrevd