Vi behandler lipødem ved hjelp av fettsuging.

Lipødem

 

Hva er lipødem? 

Lipødem (eller lipedema/lipoedema) er en tilstand med unormalt stor fettfordeling lokalisert på ben og armer. Ved lipødem er det typisk et misforhold mellom en normal overkropp og stort volum fra hoftene og ned. Pasienter med lipødem opplever unormalt store volumer underhudsfett som ikke påvirkes av kosthold og slanking, for eksempel lavkaloridietter. Lipødem blir ofte feildiagnostisert med fedme og lymfødem. 

 

Hva er årsakene til lipødem? 

Årsaken til lipødem er ukjent. Ingen behandling kan totalt helbrede eller forebygge lipødem, men man kan behandle symptomene og lindre plagene lipødemrammede lider av. Lipødem rammer kun kvinner, og ofte flere i samme slekt. Det skyldes sannsynligvis en genetisk disposisjon, og lipødem starter ofte etter puberteten eller ved et svangerskap. Det kan og begynne senere i livet, men vanligst rammes kvinner mellom 20 og 40 år. Andre årsaker til lipødem kan være metabolske, hormonelle og inflammatoriske.

 

Hva er symptomene til lipødem? 

Vanlige symptomer av lipødem er: 

 • Slank overkropp, mens underkropp utvikler fettansamlinger
 • Hevelse i bena, men ikke føttene
 • Pasienten får lett blåmerker
 • Overfølsomhet for berøring, smerter i bena ved hvile og gange
 • Tap av elastisitet i huden

Andre, litt mindre symptomer av lipødem er: 

 • Vanskeligheter med å gå
 • Fettring over ankel/håndledd
 • Hypermobilitet
 • Følsomhet for trykk på huden
 • Lymfødem i senere stadier
 • Lavere temperatur i armer/ben

 

 

Lipødembehandling

 

Fettsuging er ingen «quick-fix»! Lipødembehandlingen baseres på komplekst, multidisiplinært samarbeid og utarbeidelse av individuelt tilpasset behandlingsplan for å sikre et godt resultat. Fysioterapi spiller en viktig rolle i lipødem behandling, både før og etter kirurgi. Det er og en forutsetning at andre tilstander som kan gi liknende symptomer og plager (for eksempel lymfødem og åreknuter) diagnostiseres før operasjon. Dette skjer som oftest hos en karkirurg. 

Lipødem behandling kan deles i to typer: ikke-kirurgisk behandling og lipødem-fettsuging.

 

1. Ikke-kirurgisk lipødem behanding

Ikke-kirurgisk lipødem behandling reduserer ikke lipødemets volum, men kan lindre symptomer som smerte og ødem/hevelse. Det er ikke dokumentert at ikke kirurgisk terapi bremser lipødemutviklingen.
 
Ikke-kirurgisk lipødem behandling omfatter:

 • Kompresjonsbehandling - sokker, strømper, bukser og andre plagg.
 • Manuell lymfedrenasje (massasje)
 • Pneumatisk lymfedrenasje (pulsator)
 • Trening (svømming, sykling, gåing)

Lymfedrenasje kombinert med kompresjon kan redusere væskeansamling og trykk i vevet. Det kan redusere spenningsfølelse og smerter, men gir kortvarig effekt, lite reduksjon av volumet og må utføres regelmessig.

Vanndrivende medikamenter har ingen effekt på lipødem. Det samme gjelder dietter og slankekurer. Noen pasienter opplever forbedring ved vektnedgang og kostholdbehandling som anti-inflammatorisk diett.

 

2. Lipødem-fettsuging

Fettsuging er den eneste behandlingen som gir reduksjon av fettvev og dermed reduksjon av vekt og trykksmerte. Mengden som fjernes, samt antall operasjoner, varierer fra person til person. Fettsuging kan igjen forbedre leddutslag og bevegelighet. Fettsuging gir bedre behandlingsresultater ved moderat lipødem enn uttalte former med utviklet fibrose i vevet, skade på ledd og generell fedme. Bare ved komplett fjerning av det patologiske fettvevet sikres gode og varige behandlingsresultater. 

Dessverre er det de færreste som kommer til behandling for milde former av lipødem. Lipødemutbredelsen avgjør hvor mange operasjoner det vil være behov for. Mengden fett som kan fjernes ved hver operasjon avhenger av flere faktorer som pasientens helsetilstand, alder, lipødemutbredelse og volum, hudstatus, mm., men alltid med pasientens sikkerhet først. Lipødem-behandling gjennom settsuging tar ofte 2-3 timer, avhengig av hvor mye fettvev som fjernes. 

 

 

Lipødem behandling på Oslo Privatklinikk

 

Lipødem fettsuging

Ved Oslo Privatklinikk benyttes vann-jet assistert fettsuging (WAL). Denne metoden er dokumentert skånsom, særlig mot lymfekar. Dette tillater fjerning av store fettvolumer med lite smerter og misfarging, men også raskere restitusjon.

Du kan lese mer om vann-jet assistert fettsuging her: https://www.lipedema.net/water-assisted-liposuction.html 

 

Lipødem før og etter 

Vi legger ikke ut før og etter-bilder av våre pasienter, heller ikke av lipødemoperasjoner/lipødembehandling. Derimot kan pasienter komme på en konsultasjon og se tidligere resultater for å få en idé om behandlingen. 

 

Hvorfor velge Oslo Privatklinikk? 

Våre to kirurger har over 25 års erfaring med plastisk kirurgi og vår klinikk er en av få i Norge som tilbyr lipødem behandling. På konsultasjon med en av våre kirurger vil pasienten i samtale med kirurgen forstå hva som lar seg gjøre, slik at pasienten får et godt bilde av hva som er realistisk. 

Pasientens trygghet er alltid i kjernen av det vi gjør, hvilket har latt oss bygge en langsiktig seriøsitet med et nettverk av pasienter som har være fornøyde med deres lipødem behandling og har anbefalt oss videre til venner og bekjente. 

Mange pasienter er usikre på hvilke muligheter de har mtp. lipødem operasjon/lipødem behandling. Ring oss gjerne på 22 69 07 00, eller send oss en email på post@osloprivatklinikk.no dersom du har spørsmål, eller book en konsultasjon - våre kirurger hjelper deg mer enn gjerne!

 

Nyttige lenker: 

Norsk Lymfødem- og Lipødemforbund: https://www.nllf.no

Lommelegen: https://www.lommelegen.no/overvekt/artikkel/lipodem/69026994

Artikkel om lipødem: https://www.nrk.no/rogaland/lipodem_-kvinnesykdommen-som-er-lite-kjent-1.14769641

 

 

Før operasjonen

Lipødem behandling - Før operasjonen

 

Faste

Du skal være fastende 6 timer før operasjonen. Det er tillatt å drikke svært små mengder vann inntil 2 timer før operasjonen, for eksempel for å kunne ta nødvendige medisiner. Faste inkluderer mat, vann, kaffe og te. 

 

Dusjing

På operasjonsdagen skal du dusje hjemme før du kommer til klinikken. Du skal vaske hele kroppen og håret med Hibiscrub (desinfiserende såpe). Det er viktig at du ikke har på deodorant, sminke, bodylotion eller andre kremer. Du må også sørge for at du ikke har på neglelakk. Vær vennlig å fjerne alle sminker, piercinger og klokke før du ankommer klinikken. 

 

Blodfortynnende medisiner

Bruker du blodfortynnende medisiner må du slutte senest 2 uker før operasjonen.

 

Kosthold

Enkelte naturpreparater kan ha en blodfortynnende effekt. Det anbefales derfor å slutte med disse så lang tid som mulig, og senest 2 uker før. Det gjelder også E-vitamin, hvitløkskapsler og tran.

 

Kompresjonstøy

Dersom inngrepet krever kompresjonstøy, må du skaffe dette før operasjonsdagen. Kirurgene vil hjelpe deg å velge riktig kompresjonstøy. 

 

Røyking

Du må slutte å røyke senest 4 uker før, og være røykfri ytterligere 4 uker etter operasjonen. Du må også unngå andre nikotinholdige preparater som snus, nikotintyggegummi og nikotinplaster i samme periode.

Etter operasjonen

Lipødem behandling - Etter operasjonen

 

Ring kirurgen

Etter hjemreise kan du ringe direkte til kirurgen som har operert deg det første døgnet ved behov. Det er svært viktig for oss at pasienten føler seg trygg etter operasjonen. 

 

Ring klinikken

Har du spørsmål dagen etter bes du rette henvendelse til klinikken. Vårt telefonnummer er 22 69 07 00. 

 

Fysioterapi/behandling

Behandling hos fysioterapeut etter lipødembehandling bør starte så fort som mulig etter operasjonen, men pga. smerter vil det realistisk å starte 7-10 dager etter operasjon. Det er svært viktig at lipødempasienter har et veletablert forhold med fysioterapeut, både før og etter fettsuging. 

 

Kompresjon

Kompresjon er svært viktig, og dette vil bli satt på rett etter operasjonen. Det er videre viktig å være flink å bruke kompresjon i månedene etter operasjonen.

 

Smertestillende medisiner

Smertestillende medisiner tas som ordinert av kirurgen. Du vil få et skriv med hvilke smertestillende medisiner du skal ta, og hvor ofte disse skal tas. Du får dette skrivet med deg etter operasjon. 

 

Dren

Dren brukes kun ved spesielle tilfeller. Drenene fjernes når det kommer tilstrekkelig lite væske per døgn. Vi anbefaler at de fjernes ved klinikken, men har du lang reisevei kan dette gjøres av din fastlege.

 

Dusjing

Du kan som regel dusje etter 3 dager.

 

Komplikasjoner

Lipødem behandling - Komplikasjoner

 

Serom

I enkelte tilfeller kan det samle seg sårvæske under huden i operasjonsområdet. Væsken kan lett fjernes med en tynn kanyle. Gi beskjed til kirurgen dersom dette skjer, så finner dere en dag du kan komme innom for å fjerne dette. 

Oppfølgning

Lipødem behandling - Oppfølgning

 

Ved Oslo Privatklinikk er det avgjørende for oss at du føler deg helt trygg etter operasjonen. Vi vil derfor oppfordre deg til også å ta kontakt utenom ordinære kontroller dersom det er noe du lurer på. Etter lipødembehandling/lipødemfettsuging er du velkommen til å ringe kirurgen din dersom du skulle hatt noen spørsmål. Slik unngår du å være i tvil, og vi vil raskt kunne fange opp eventuelle problemer og forhindre at de utvikler seg.

Du vil etter operasjonen også bli tildelt en eller flere kontrolltimer ved klinikken for at du føler deg trygg på forløpet og får svar på eventuelle spørsmål.

Har du spørsmål, eller ønsker konsultasjon?
Ta kontakt
Påkrevd
Påkrevd